Friday, 24 December 2010

23/12/2010

Assalamualaikum w.b.t.
Alhamdulillah...still dipanjangkan umur oleh Allah...
dan ak still mampu berjalan,melihat,menghirup udara di muka bumi Allah ini...
Alhamdulillah...inilah rahmat Allah...

Pada hari ini...ak dan sahabatku,AJAM(a.k.a Shafiq Fauzan) ke rantau panjang,kelate...haha..
kami bersama2 Pok Qi dan Din(geng ak kat maktab)..saje2 je nak mencari baju2 especially jersi bola...
yang heran bin ajaib...jersi Malaysia sold out...haha..
pelik x pelik...laku jugak ek jersi Malaysia...
maybe skrg kan demam final Suzuki cup...haha
so kepada rakyat Malaysia...kalah ke menang ke...
sokonglah pasukan kebangsaan kita...^^

Oklah...perihal bagaimana dan apa yang berlaku along my day at rantau panjang,
i think that is not the thing I want to highlight the most...
ape yang ak nak highlightkan adalah ini...
this was the thing that I met with these two eyes...take a look..hhehehe^^


close view...

Pandangan dari jauh


so..my dear readers..
what are the first impressions as soon as you see these pictures?
Does it, it's a temple..it's like chinese cultural building..and etc.
but believe me or not...It is actually a mosque..
yes...it is!!!
HAHA>..
what i wanted to highlight is how beautiful islam is..
maybe pada pandangan masyarakat kita..
we are not actually exposed to other culture,
like the chinese in the Mainland of China..
they were receive islam first than us(the malay)...
inilah indahnya islam...Islam itu universal...
so pandangan kita pun perlu seharusnya terbuka(to some parts)..
dont ever say..Islam is for dot3 and dot3...okay...haha

Anyway, i really like the structural and the architecture of this building...
it really2 unique and amazing...
for me its better than the Crystal Mosque..
in terms of the money spent on it and also the other factor...
pembinaan masjid ini hanyalah beberapa juta sahaja(jika dibandingkan Masjid Kristal)..
dan yang paling penting bagi pembinaan masjid...
pengimarahannya adalah lebih penting..
bagi ak...tidak ada guna jika masjid dibina berjuta2 tetapi tidak diimarahkan..
lebih baek surau yang buruk tetapi makmum dan imam bersama2 melaksanakan rukun islam yang ke 2 sehingga surau yang buruk itu penuh di setiap saf...
tidak ada guna jika masjid dibina hanya untuk tarikan pelancong dan bermegah2...

So my dear readers...
di dalam hidup ini..
sebenarnya masih banyak perkara yang kita lalai...
kita lalai disebabkan kelemahan kita sendiri...
kita tidak nampak sesuatu kesalahan walaupun kesalahan itu sesuatu yang cukup2 besar...
jadi...mari lah kita sama2 ingat mengingati sesama kita...
watawa soubil haq,watawa soubis sobr(berpesan2lah kamu ke arah haq iaitu kebaikan dan berpesan2lah ke arah kesabaran)...

So for u who reads my blog,
u are invited to comment and share your ideas...
and maybe if u want to suggest a topic for me to discuss on...
please do so...Insyallah...I'll try my best...
till then...BArakallah hu feekum...!


1 comment:

  1. mulo² aku gi pon aku ingt tokong. masuk dale br cayo masjid. huhu.

    ReplyDelete

There was an error in this gadget