Friday, 31 December 2010

Era baru Bolasepak Malaysia...

Dikala ketika ini rakyat Malaysia masih meraikan kejayaan skuad bolasepak Malaysia yang menjuarai Piala AFF-Suzuki 2010 buat kali pertama setelah 14 tahun mencuba nasib. Dan paling hampir memenanginya adalah pada 1996, itupun skuad negara kalah kepada Thailand di final. Peminat bola sepak di Malaysia pastinya menanti-nantikan detik dan saat bersejarah ini. Manakan tidaknya, sudah hampir berbelas tahun bolasepak negara mengalami kemunduran dan kejatuhan yang teruk. Sejak isu rasuah pada 1994, bolasepak malaysia jatuh merudum walaupun pelbagai usaha dilakukan termasuk menggunakan khidmat jurulatih import. Antaranya adalah jurulatih bertaraf antarabangsa seperti Cloude Le Roy,Hatem Souisi, Allan Harris dan Bertalan Bicskei. Namun sepanjang dibawah tunjuk ajar mereka, tidak ada satupun antara mereka yang berjaya membawa Malaysia tahap yang membanggakan. Walaupun pada ketika itu tiada pencapaian yang membanggakan buat negara, namun di zaman inilah lahirnya pemain2 muda yang berkaliber seperti Akmal Rizal, Khalid Jamlus, Indra Putra Mahayuddin dan seantero dengannya.


Skuad Malaysia pada awal 2000

Setelah berbelas2 tahun peminat menunggu, akhirnya pada tahun 2010 sejarah dicipta. Setelah dikritik oleh peminat tempatan akibat polisi jurulatih K.Rajagopal yang mengambil majoriti pemain2 muda negara dan 'menyisihkan' pemain2 senior. Pada perlawanan pertama, skuad harimau muda tampak goyah apabila dibaham Garuda(Indonesia) 5-1. Namun, pada perlawanan seterusnya, Rajagopal terus mencrak strategi dan tidak menoleh belakang sehinggalah skuad muda negara mampu ke perlawanan akhir setelah gagal dalam edisi2 sebelumnya dan mara kali pertama sejak melakukannya pada 1996(yang ketika itu dibarisi pemain2 veteran seperti Dollah Salleh, Zainal Abidin Hassan dsb.). Safiq Rahim mengetuai cabaran negara dan pemain muda yang bermain untuk Selangor itu bersama rakan2 berjuang berhabis-habisan hingga mampu menebus kekecewaan kalah pada Indonesia pada perlawanan pertama dengan 3 jaringan tanpa bolos. Pujian juga harus diberikan kepada anak jati dari Kelantan, iaitu Khairul Fahmi Che Mat yang tangkas menjaga gawang.

Harimau Muda 2010
Khairul Fahmi(kiri) dan Safee Sali(kanan)

Pada kejohanan ini, selain daripada menjadi negara ke-4 memenangi kejohanan rantau Asia Tenggara ini, lebih manis Safee Sali dinobat sebagai penjaring terbanyak kejohanan. Apa yang telah dibuktikan oleh anak2 muda ini adalah semangat yang kental dan semangat berpasukan adalah kunci kejayaan. Dari gawang yang dijaga oleh Khairul Fahmi, barisan pertahanan yang dikawal kemas oleh Fadhli Shas dan Muslim Ahmad dan juga Sabre Abu, Mahalli Jasuli dan Asraruddin, barisan midfield yang dikawal Safiq Rahim, Amar Rohidan, sayap yang berkesan; S.Kunalan,Amirulhadi, Ashaari Samsuddin dan paling penting penggempur yang berkesan;Safee Sali dan Norshahrul Idlan Talaha.

Setelah mememenangi emas di sukan SEA pada 2009, tahun 2010 sejarah terus dilakar dengan menjuarai Piala AFF walaupun deselubungi kontroversi dan provokasi dari pihak media dan peminat dari Indnesia,Malaysia gagah sebagai harimau yang kental. Rantau ASEAN sudah ditawan, kini tiba pula untuk mengaum seperti mana yang telah dilakukan pada zaman Mokhtar Dahari(supermokh),Soh Chin Aun, Santokh Singh, dan seumpamanya. Tiba masanya kita menjadikan negara gah berdiri sebaris dengan Korea Selatan seperti yang kita lakukan pada 80-an dahulu. Misi seterusnya, melayakkan diri secara MERIT di kejohanan Piala Asia 2015. TAHNIAH HARIMAU MALAYA!!!


Friday, 24 December 2010

23/12/2010

Assalamualaikum w.b.t.
Alhamdulillah...still dipanjangkan umur oleh Allah...
dan ak still mampu berjalan,melihat,menghirup udara di muka bumi Allah ini...
Alhamdulillah...inilah rahmat Allah...

Pada hari ini...ak dan sahabatku,AJAM(a.k.a Shafiq Fauzan) ke rantau panjang,kelate...haha..
kami bersama2 Pok Qi dan Din(geng ak kat maktab)..saje2 je nak mencari baju2 especially jersi bola...
yang heran bin ajaib...jersi Malaysia sold out...haha..
pelik x pelik...laku jugak ek jersi Malaysia...
maybe skrg kan demam final Suzuki cup...haha
so kepada rakyat Malaysia...kalah ke menang ke...
sokonglah pasukan kebangsaan kita...^^

Oklah...perihal bagaimana dan apa yang berlaku along my day at rantau panjang,
i think that is not the thing I want to highlight the most...
ape yang ak nak highlightkan adalah ini...
this was the thing that I met with these two eyes...take a look..hhehehe^^


close view...

Pandangan dari jauh


so..my dear readers..
what are the first impressions as soon as you see these pictures?
Does it, it's a temple..it's like chinese cultural building..and etc.
but believe me or not...It is actually a mosque..
yes...it is!!!
HAHA>..
what i wanted to highlight is how beautiful islam is..
maybe pada pandangan masyarakat kita..
we are not actually exposed to other culture,
like the chinese in the Mainland of China..
they were receive islam first than us(the malay)...
inilah indahnya islam...Islam itu universal...
so pandangan kita pun perlu seharusnya terbuka(to some parts)..
dont ever say..Islam is for dot3 and dot3...okay...haha

Anyway, i really like the structural and the architecture of this building...
it really2 unique and amazing...
for me its better than the Crystal Mosque..
in terms of the money spent on it and also the other factor...
pembinaan masjid ini hanyalah beberapa juta sahaja(jika dibandingkan Masjid Kristal)..
dan yang paling penting bagi pembinaan masjid...
pengimarahannya adalah lebih penting..
bagi ak...tidak ada guna jika masjid dibina berjuta2 tetapi tidak diimarahkan..
lebih baek surau yang buruk tetapi makmum dan imam bersama2 melaksanakan rukun islam yang ke 2 sehingga surau yang buruk itu penuh di setiap saf...
tidak ada guna jika masjid dibina hanya untuk tarikan pelancong dan bermegah2...

So my dear readers...
di dalam hidup ini..
sebenarnya masih banyak perkara yang kita lalai...
kita lalai disebabkan kelemahan kita sendiri...
kita tidak nampak sesuatu kesalahan walaupun kesalahan itu sesuatu yang cukup2 besar...
jadi...mari lah kita sama2 ingat mengingati sesama kita...
watawa soubil haq,watawa soubis sobr(berpesan2lah kamu ke arah haq iaitu kebaikan dan berpesan2lah ke arah kesabaran)...

So for u who reads my blog,
u are invited to comment and share your ideas...
and maybe if u want to suggest a topic for me to discuss on...
please do so...Insyallah...I'll try my best...
till then...BArakallah hu feekum...!


Thursday, 23 December 2010

Perihal Tentang Jodoh

Assalamualaikum(Peace be unto you)...
to all fellow readers...
ntah kenapa...asyik bile tibe jer pepagi buta...
ak didatangi ilham untuk menulis...hahaha...
strange isn't it...

Okaylah...pada kali ini seperti anda2 semua tahu..
our topic today is.....
JODOH!!!....haha...
rata2 org bila disebut perihal jodoh mereka,pasti ada yang tersenyum...ha3
bila bercakap tentang jodoh...
bagi mereka2 yang dah berkahwin...
maybe mereka dah met the person that they will share their life until the very end of their life...
oklah...but for us(including me)...ha3...

Honestly. I really envy those who had married...
al maklumlah...sjak cuti nie asyik tgok org kahwin je...
Alhamdulillah...sahabat ak merangkap senior ak dah pun melaksanakan fitrah dan sunnah nabi ini...Alhamdulillah...moga kekal hingga ke akhir hayat...amin...
hahaha...ble ak tgok mereka...wah3..
ase ak plak yang tringin nak kawen cpat2...hhaha...
op3...study x abes lagi..so mak ak x bagi...
lagi satu...calon pon xde lagi...kah3...
tapi..seriously ak ckup2 seronok melihat org yang melaksanakan sunnah nabi nie...
bukankan perkahwinan itu ibarat mendirikan masjid...haha..
lagi 1...sebarang perhubungan dah konferm2 halal...
haha...

Bukankah Allah menciptakan lelaki menjadi pasangan kepada perempuan...
haha...dlm quran pon Allah Azawajalla byk menghighlightkan perihal terjadinya laki2 untuk perempuan...sbg contoh...surah An- Naba' ayat 8...

وَخَلَقۡنَـٰكُمۡ أَزۡوَٲجً۬ا (٨
dan kami jadikan kamu berpasang-pasangan....


so dear readers...
kalau nak cerita bab nie pon sampai ble2 x habis...
dan insyallah kita mencari perhubungan yang halal..
dan tiada yang halal melainkan melalui ikatan yang sah..
dan yang halal itu mendapat keredhaan Allah..Insyallah..
so dear readers...
think about it...
hidup di dunia is not forever...
MAY ALLAH BLESS ALL OF YOU...

dan ini doa kepada org2 yang baru kahwin yang diajar oleh Nabi SAW...ku tujukan khas pada mereka2 yang baru kahwin especially to Faiz Fahmi and Imran...Barakallahu feekum...


بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير
بارك الله لكما وبارك عليكما
وجمع بينكما في خير

Baraka Allahu Lakuma wa Baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fee khair.
Barakallah hu lakuma wa baraka alikuma
Wa jamaah baina kuma fii khair.

Friday, 10 December 2010

Bila mata x mengantuk

Assalamualaikum(peace be upon you) semua!!!

sbnrnya agak lame jgak ak x mengupdatekan blog ak neh
haha...bkan ape...malas...and I don't have anything to write for...
biase lah...kdg2 x semua bnda kta perlu share...
certain things must be keep silent..privacy...hahaha!!
Denmo sa(tetapi ,but)..haha..try speaking nihon kejap...
byk bnda yang ak teringin nak share,but i don't know how to start it...
so malam nie disebabkan mataku belum mengantuk lagi...
so ak akn mengsharekan beberapa benda yang ak rase nak bawk readers semua to share my opinion and ur opinion...haha

OWKIES....nak cakap ape ek...
hmmm....oklah...buat first entry since 2 months ago(i guess)..
ak rase I want to share my EXPERIENCE!!!ahaha
mak aii..(oo mother)...sejak 2,3 minggu ak balik kat umah...
Masyallah....makan tido mandi semayang pastu tido balik...hahha
NO LIFE MAN!!!haha....
tapi...Alhamdulillah...Hidup ak makin tenang...
syukur sangat2...Sbb ak dah hilang sekali nikmat nie...
dan harap2 Allah x tarik nikmat nie...
ble dipikir2kan balik...semua yang berlaku ada hikmahnya...
dan dah 19 tahun ak hidup di muka bumi Allah nie...
19 tahun!!
tatkala ada diantara teman2ku,org2 disekeliling ak yang dah dijemput Allah...
sahabat ak...dah pergi meninggal kan dunia ini blan 3 yang lalu...
Moga Allah ampun kan segala dosa2 nya...
itulah hakikat yang hakiki...
mahu x mahu...
one day for sure..akan tiba giliran kita...
that satu kepastian...itu janji Allah...setiap yang bernyawa pasti akan menemui maut...
so..my fellow readers...ak mengingatkan diri ak dan juga sahabat2 sekalian...
think for urself...hidup ini xlame...
so..PIKIRLA sendiri...
so...
for my readers...kalau2 korg rase nak share opinion...silakan
and kalau korng nak cadangkan 1 topik utk ak buat ulasan...silakan..
Insyallah yang mane ak mampu ulas akan ku ulas...haha...
so...Insyallah for the next entries akan ada artikel2 bermanfaat utk tatapan bersama...

Wallahualam....
p/s:sory for the language...I don't feel to write it in correct order...


Friday, 12 November 2010

The Story of a traveller


Bismillahirrahmanirrahim
(in the name of Allah,the most gracious and most merciful)

Assalamualaikumwarahmatullah(peace be upon you)

hi there...my fellow readers
it has been a while(oshashiburi in Japan)
hahaha...I have not updating this blog for about a month...
well, a lot of things had happened throughout that period of time...
it was...
today I want to share with you...something...
I don't know whether it is interesting to be read or not...
but one thing I am sure...
It was happened to me...YUP!!

Dear readers,
do we have ever think on our creator???
Do WE???
that was bear in my mind...
I was lost for a while...in the darkness...
which I saw no light at the end of it...
even I tried to...

Once...
I betrayed Him...
Even He put the signs in front of me...
I blinded by the sins...
I saw none...I saw none...
but then...something was happened...
that had changed me...Alhamdulillah...

I do believe now that even a single word can change people...
"Rise back..."that was what I heard someone...
that word inspired me a lot..
and I don't think it is a need for me to tell you what happened next...

So...My dear readers...
Back to Allah while there is times...
it is not too late to repent...
Back to Him...be close to Him...
that is my advice...
O Allah...I want to thank you..
For all the things that you've done,
in all my days I've been lost in darkness,
thanks for the light that you gave me,
thanks for the signs that you've shown me,
even I'd betrayed you once...
THANK YOU ALLAH FOR BRINGING ME HOME!!

that is all the story that i want to tell you
hope this story could inspire us all
to get closer to him
as time still approves us


!
ALHAMDULILLAH...






12/11/2010
2.54 A.M.

Wednesday, 6 October 2010

Life as a student

It has been a while..
since I wrote..I think it is almost a month..
think so..
well today i am writing again...
to write what I had and what I feel...
THROUGH MY EYES AND MY PERSPECTIVES...
well, its my blog..hahahaha..

Ok then...
For the last week..
I had a new experience..
being a director...
WOW!!hahaha
nice experience...
eventually it was for my assgnment based on the theme of conflict and resolution...
hahhaha...

We had made the video..
and I thought it was a good video...
I thought so..
So maybe if possible...
I will put it in my blog so my readers can watch it...
hopefully...haha...

It was super-fun
it was not easy to act...
yep.. it was...even my character was so simple...I thought..
but it is nice to be a boss...hahahaha...

BTW...I really hope that I can still write in the future..
there is a lot of things that I wanted to share with my readers...
Until then..bye2..


Sunday, 12 September 2010

sajak untukmu

kau
yang mengajarkan ku seribu erti
tentang hidup ini

kau
yang mengajarkanku
tentang suka dan duka

kau
yang memberikan sinar
kau
yang juga memberikan kegelapan
dalam hidupku

kau
yang mengajarkanku erti bahagia
kau
yang mengajarkanku peritnya duka

kau
senyumanmu bisa meluluhkan hatiku
kau
kata-katamu mampu memujuk hati yang sedang merajuk

kau
sentiasa dalam ingatanku
kau
sentiasa kurasa disampingku

tapi
itu semua dulu
tercoret dalam lipatan sejarahku
walau kau sudah tiada

ku
mahu kau tahu
ku bisa melupakan kesedihan kehilanganmu
tapi bukan dirimu

ku
mahu kau tahu
ku bisa memaafkanmu
tapi ku tak bisa
melupakan tindakanmu

ak
tetap ak
kau
adalah kau

kita berbeza
di dunia yang sama
namun
takkan ku lupa
erti sebuah cinta
yang telah kau berikan
satu ketika dulu

maka
ku coretkan ini
sebuah
SAJAK UNTUKMU

Hasil Nukilan,
MKI/2010

P/s: Tiada kena mengena pada yg hidup atau yang sudah tiada. Ilham tetibe datang..Peace!!

Sunday, 5 September 2010

Bila Hati Ini Mahu Berbicara

Assalamualaikum warahmatullah...
Rasanya sudah beberapa ketika saya tidak menulis..
dan hari ini saya rasa saya ingin menulis secara formal..
so...janganlah anda2 terkejut kerana saya menulis secara formal...tidak seperti kebiasaannya...
dan juga seratus peratus di dalam bahasa Melayu...Insyallah.

Bismillahirrahmanirrahim...

Alhamdulillah, syukur kepada Allah Azawajalla kerana limpah dan kurnianya, pada saat ini dan ketika ini, kita masih mampu untuk mengecap udara-udara yang diberikan-Nya kepada kita di dunia ini. Pada saat saya menulis, kita sedang menyambut Ramadhan pada hari ke 26. Bermakna tinggal beberapa hari lagi untuk kita menanti ketibaan bulan Syawal.

Hati ini terdetik untuk menulis, bukan kerana nama, tetapi kerana ada sesuatu yang sering menggangu fikiran ini. Sikap ataupun mentaliti rakyat ataupun khususnya umat Islam Melayu di Malaysia ini. Hati ini cukup sedih, tatkala Ramadhan ini bakal meninggalkan kita. Saya tahu saya bukanlah sempurna. Kemungkinan saya tidaklah seratus peratus meningkatkan amalan ibadah saya di bulan mulia ini, tetapi yang pasti hati ini terdetik rasa gembira bila datangnya Ramadhan al-Mubarak. Kemanisan berada di bulan Ramadhan dapat saya rasai. Dan ianya sama seperti tahun-tahun sebelumnya, dari segi suasananya bagi diri ini. Tiada yang berubah.

Alhamdulillah.Sudah 26 hari kita berpuasa.Pejam celik pejam celik, Ramadhan bakal men8nggalkan kita. Hati ini berasa sedikit sedih tatkala melihat ada umat Islam yang seolah-olah menyambut kepemergian Ramadhan. Saya bukanlah berniat menentang golongan-golongan ini tetapi saya cuma berniat membetulkan balik persepsi masyarakat islam khususnya bangsa Melayu ini. Saya perhatikan, tidak sampai kita berpuasa 10 hari, sudah kedengaran lagu-lagu hari raya dipasang. Apakah ini?Adakah kita memikirkan Syawal ketika Ramadhan masih lagi di awalnya.Itu senario di awal-awal bulan Ramadhan, tidak usahlah para pembaca menanyakan saya bagaimana senario ketika dan saat ini, pada ketika kita berpuasa selama 26 hari. Sudah tentu, dan saya pasti, lagu-lagu raya sudah dimainkan dengan hebatnya di corong-corong radio.Bukanlah saya menentang, tetapi saya lebih suka membandingkan senario hari ini dengan senario pada zaman para sahabat. Para sahabat cukup seronok bila tiba bulan Ramadhan.Ramadahan bagi mereka adalah bulan 'pesta' ibadat. Pelbagai amalan-amalan sunat ditingkatkan. Dan pada pengakhiran Ramadhan, mereka menangis.Bukan kerana ingin menyambut kedatangan Syawal tetapi menangis kerana Ramadhan berada di penghujungya, dan mereka bermohon kepada Allah Azawajalla supaya dipertemukan lagi bulan Ramadhan. Berbalik kepada situasi kita sekarang, usahkan kata kita menangis kerana pemergian Ramadahan, bahkan kita seolah-olah mengalu-alukan perginya bulan ini. Mana tidaknya, baru 10 hari berpuasa, dah pasang lagu-lagu bertemakan 1 Syawal.

Untuk memahami apa yang cuba saya sampaikan, contoh yang mudah difahami adalah cuba kita membayangkan situasi A dan B. Si A adalah bos dalam 1 syarikat. Si A akan bersara pada beberapa bulan akan datang. Dan calon untuk mengantikan A adalah B. Usahkan kata 1 bulan sebelum bersara, 2 bulan sebelum si A bersara, sudah ada usaha-usaha mengempenkan B sebagai bos. Cuba kita bayangkan perasaan si A. Mungkin dia merasakan bahawa pekerja-pekerjanya seolah-olah menantikan saat dia bersara. Konteksnya sama seperti Ramadhan dan Syawal.

Sememangnya Allah mengurniakan umat islam dua hari kemenangan, iaitu Aidilfitr dan Aidiladha. Saya lebih suka menyentuh konteks Aidilfitr kerana ramai antara kita sudah sedikit menyimpang. Aidilftr bukanlah hari kita berpesta berlebih-lebihan dengan konsert-konsert nyanyian di kaca televisyen dan sebagainya. Aidilftr adalah hari kemenangan yang Allah bagi pada umat Islam setelah sebulan berjaya menahan/melawan nafsu. Sepatutnya, hari itu kita bertasbih memuji Allah, bukannya berhibur secara berlebih-lebihan. Adat-adat yang baik seperti kunjung-mengunjung/ziarah-menziarahi haruslah dikekalkan, tetapi yang kurang elok haruslah kita buang.

Yang baik datangnya dari Allah
Yang kurang baik datangnya dari kelamahan diri ini

sekian, Assalamualaikumwarahmatullah...

Renung-renungkanlah....


Sunday, 15 August 2010

Tahun ke 2

*edisi khas Bahasa Melayu....

Alhamdulillah....Syukur pada Allah azzawajalla..
kerana...ak diberi peluang...sekali lagi..
untuk menikmati kedatangan bulan Ramadhan al-Mubarak..
dan ini adalah tahun ke 2..
ak berpuasa jauh dari sisi keluarga tercinta...

Ramadhan bayk mengajarkanku...
erti kesabaran,kepatuhan dan yang paling penting...
ia mendidikku menjadi insan yang lebih baik...
ak tidak tahu...dan ak xkan pernah tahu...
adakah ini Ramadhan terakhr buatku...
kerana...Allah itu maha mengetahui..

sahabatku...yang telah pergi menemui Allah...
tidak terasa nikmat Ramadhan tahun ini..
membuatkan ak sedar...bahawa...
Allah bisa memanggil kita..
bila-bila masa sahaja...
ak sayu...mengenangkan insan2 yang telah menemui Allah terlebih dahulu...
Tahun ini...tahun ke 10 pemergian Nenda tercinta...
kadang2 hati ini terasa sayu..kerana ak terlalu kecil..'
untuk menitiskan air mata...ketika melihat Nendaku tersayang terbujur kaku...
ak cuma memahami..bahawa...
tiada lagi suara2 Nenda tercinta..tanpa mengalirkan setitis air mata..
Ramadhan kali ini...semoga Allah mencucuri rahmatNya keatas beliau...

ak berfikir dan terus berfikir...
adakah ak tidak mengambil peluang yang Allah hidangkan..
di bulan yang mulia ini..
kerana...Ramadhan yang lalu...
ak kurang merasai nikmatnya...tidak seperti 2 tahun yang lalu..
namun...ak tahu....ianya xkan sama..
xkan sama...
harapanku...Ramadhan kali ini lebih bererti...
walaupun telah banyak dugaan menimpaku...
pada tahun ini...tapi syukur pada Allah..
ia banyak mematangkan ku...Terima Kasih ya Allah...

Ya Allah...
berikanlah kekuatan padaku...
untuk menempuh Ramadhan kali ini...
ampunilah dosa2 ku...
dan dosa2 kedua org tuaku...
jadikan kami hambamu yang soleh...
semoga Ramadhan kali ini..
membawa seribu erti kepada kami...
amin....

Manusia Perlu Kepada Agama

http://www.islam101.com/art/bismillatina.gif

Agama adalah sebahagian daripada kehidupan manusia. Sejak manusia pertama dijadikan Allah Azawajalla iaitu Nabi Adam A.S. sehinggalah kepada manusia yang ada pada hari ini, kehidupan manusia dan agama seakan-akan tidak dapat dipisahkan. Agama membentuk manusia ke arah manusia yg sempurna.

Dalam konteks islam, agama atau ad-din dalam bahasa Arab, bertujuan untuk membentuk keperibadian manusia ke arah manusia yg sempurna dari segenap segi. Islam itu sendiri disebut-sebut sebagai ad-din nu nasihat yang bermaksud agama itu adalah nasihat. Nasihat dalam membentuk manusia ke arah kesempurnaan hidup.

Persoalannya, mengapakah manusia memerlukan agama dalam kehidupan mereka? Inilah persoalan yang cuba dibangkitkan. Dengan itu, marilah kita selidiki persoalan ini dengan berdalilkan Al-Quran dan Sunnah. Allah S.W.T telah menciptakan manusia sebagai hamba-Nya. Dan manusia itu sendiri disebut-sebut di dalam Al-Quran sebagai sebaik-baik kejadian. Ini dapat dilihat di dalam surah at-Tiin ayat 4 yang bermaksud :

SESUNGGUHNYA KAMI MENJADIKAN MANUSIA SEBAIK-BAIK KEJADIAN. (at-Tiin, ayat 4)

Jika kita meneliti kandungan al-Quran, Allah Azawajalla terlebih dahulu menciptakan malaikat, iblis dan jin sebelum menciptakan manusia. Hatta, mereka yakni Iblis dan malaikat adalah hamba yang taat kepada Allah. Iblis iaitu sesetengah riwayat menamakannya sebagai Azazil adalah imam kepada para malaikat. Tetapi, mengapa Allah menciptakan manusia? Persoalan ini juga pernah timbul dalam kalangan malaikat ketika Allah ingin menjadikan Nabi Adam. Ini kerana manusia adalah sebagai khalifah di muka bumi Allah ini. Disebabkan itulah, manusia itu perlu kepada agama kerana baik agamanya maka sejahteralah muka bumi ini. Sedangkan Iblis sendiri tidak mahu tunduk kepada suruhan Allah supaya sujud kepada Nabi Adam.

“Dan (ingatlah) ketika Kami berfirman kepada para malaikat: "Sujudlah[36] kamu kepada Adam," maka sujudlah mereka kecuali Iblis; ia enggan dan takabur dan adalah ia termasuk golongan orang-orang yang kafir.”( al-Baqarah, ayat 34)

Bayangkan jika manusia tanpa agama, maka akan berlakulah segala kerosakan di dunia ini.

Manusia ini secara semula jadi memerlukan petunjuk dalam melakukan sesuatu hal. Islam yang telah disyariatkan kepada junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W. untuk membentuk keperibadian manusia dari segenap segi,dari perkara kecil sehinggalah kepada pemerintahan. Sudah menjadi fitrah manusia untuk mencari kebenaran dan petunjuk serta bimbingan. Disebabkan itulah diturunkan rasul-rasul untuk menyebarkan agama Allah supaya manusia berada di landasan yang benar. Rasul disebut sebagai mursalin ditugaskan oleh Allah supaya membimbing manusia ke jalan yang diredhai-Nya. Islam itu juga membawa rahmat kepada manusia.

“Dan Kami tidak mengutus kamu, melainkan kepada umat manusia seluruhnya sebagai pembawa berita gembira dan sebagai pemberi peringatan, tetapi kebanyakan manusia tiada mengetahui.”(Surah Saba’,ayat 34)

Dan tiadalah Kami mengutus kamu, melainkan untuk (menjadi) rahmat bagi semesta alam. “(al-Anbiya’,ayat 107)

Manusia memerlukan agama dalam mengEsakan tuhan yang satu. Di dalam surah al-Fatihah, ayat pertama yang dibaca selepas kita membaca Bismillahirrahmanirrahim ialah Alhamdulillah hi robbil a’lamin yang bermaksud :

“Segala puji bagi Allah,tuhan semesta alam.”(Al-Fatihah,ayat 2)

Allah sebagai robbil a’lamin adalah tuhan bagi segala makhluk yang ada di muka bumi ini. Melalui islamlah, kita mengenal siapa pencipta kita. Disebabkan itu, manusia perlu kepada agama.

Selain itu, di dalam al-Fatihah ayat 4 yang bermaksud :

“Yang menguasai di Hari Pembalasan.”(al-Fatihah,ayat 4)

Di dalam surah ini, hari pembalasan ini diberi nama Yaumiddin,sedangkan di dalam bahasa arab,antara nama yang menggambarkan hari pembalasan adalah Yaumul jazak. Kenapa Allah menggunakan perkataan ad-din berbanding dengan al- jazak sedangkan yaumul jazak lebih sesuai digunakan. Ulama’-ulama’ tafsir mentakrifkan yaumiddin sebagai yaum ad-din iaitu hari agama. Ini bermaksud pada hari perhitungan ataupun yaumul hisab, manusia dihitung berdasarkan agama(ad-din). Segala yang dilakukan manusia semasa hayat mereka di dunia yang menepati suruhan Allah akan menerima ganjaran yang setimpal, begitu juga dengan setiap kemaksiatan akan dibalas dengan setimpal oleh Allah. Sebagai contoh, jika kita menuntut ilmu kerana Allah dan bukan kerana sebab lain,maka kebaikan menanti kita.

Manusia perlu kepada agama kerana agama memartabatkan dan menjadikan manusia itu sempurna dalam kehidupannya. Jika kita melihat kepada sejarah pada zaman Jahiliah, kedudukan kaum Arab begitu hina kerana mengamalkan beberapa dasar yang zalim dan tidak dapat diterima akal fikiran manusia. Tambahan pula, kedudukan tanah Arab ketika itu adalah diantara dua kuasa besar iaitu Kerajaan Rom dan Kerajaan Parsi. Kaum Arab dilihat sebagai kaum yang kucar-kacir kerana hidup berpuak-puak,sering berperang dan sebagainya. Ketika itu, majoriti kaum Arab menyembah berhala, amalan yang telah wujud berkurun lamanya.

“dan Manah yang ketiga, yang paling terkemudian (sebagai anak perempuan Allah)” (al-Najm,ayat 20)

Ayat di atas menerangkan tentang al Lata,al Uzza dan Manah iaitu nama patung-patung yang disembah kaum Arab jahilliah dan dianggapnya anak perempuan tuhan. Jika difikirkan, mengapa perlu manusia menyembah patung yang diciptakan tangan mereka sendiri. Apabila munculnya Islam, amalan ini dihapuskan kerana manusia dapat berfikir dengan logik bersandarkan nas-nas yang kukuh daripada al-Quran dan Sunnah.

“Dia tiada beranak dan tidak pula diperanakkan.”(al-Ikhlas,ayat 3)

Pada zaman Jahiliah juga,masyarakat ketika itu mengamalkan budaya membunuh kanak-kanak perempuan kerana dianggap membawa bala dan wanita dianggap hanyalah sebagai pemuas nafsu semata-mata,kedudukan yang paling menghinakan.

“Dan janganlah kamu membunuh anak-anakmu karena takut kemiskinan. Kamilah yang akan memberi rezki kepada mereka dan juga kepadamu. Sesungguhnya membunuh mereka adalah suatu dosa yang besar. “(al-Israa’,ayat 31)

Akan tetapi, selepas munculnya Islam, martabat wanita di angkat dan wanita bukan lagi seperti yang diamalkan pada zaman Jahiliah. Sebab itu perlunya manusia kepada agama kerana agama memartabatkan manusia dan melengkapkan kesempurnaan hidup sebagai seorang manusia.

Selain itu, manusia perlu kepada agama(islam) supaya kehidupan mereka di dunia dan di akhirat selamat. Allah Azawajalla telah menjanjikan kesejahteraan hidup di dunia dan akhirat kepada sesiapa yang beriman kepada-Nya. Ini dapat dijelaskan dengan ayat berikut:

“Dan dikatakan kepada orang-orang yang bertakwa: "Apakah yang telah diturunkan oleh Tuhanmu?" Mereka menjawab: "(Allah telah menurunkan) kebaikan." Orang-orang yang berbuat baik di dunia ini mendapat (pembalasan) yang baik. Dan sesungguhnya kampung akhirat adalah lebih baik dan itulah sebaik-baik tempat bagi orang yang bertakwa.” (an-Nahl,ayat 30)

Manusia yang mengikuti segala perintah dan larangan Allah dan mengikut jalan yang lurus(ihdinassirathal mustakim) akan selamat kehidupannya di dunia dan akhirat. Di dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Imam at-Tirmizi dan diulas di dalam oleh Imam Malik dalam kitabnya, al-muwatta’,hadis ini menjelaskan tentang golongan yang tidak dapat minum di telaga kauthar. Golongan-golongan ini semuanya tidak meninggalkan solat,kerana hanya umat Muhammad sahaja yang mampu menghampiri telaga kauthar ini dan satu cahaya akan memancar di anggota badan wudhu’ menandakan golongan ini tidak meninggalkan solat.Akan tetapi di separuh perjalanan mereka menuju ke kolam kauthar,golongan ini disekat oleh malaikat. Lalu Rasulullah bertanya mengapa menyekat umatnya dari meminum air di telaga ini. Maka jawab malaikat,golongan ini walaupun tidak meninggalkan solat,namun selepas ketiadaanmu,mereka tidak menegakkan apa yang hak dan mempertahankan apa yang batil. Dalam erti kata yang lain,manusia yang bersolat pun belum tentu selamat di akhirat apatah lagi mereka yang tidak beragama atau memilih agama selain daripada islam.

Maka kecelakaanlah bagi orang-orang yang shalat.”(al-Maa’uun,ayat 4)

Disebabkan itu perlunya manusia kepada agama(islam) kerana dengan mengikuti agama manusia itu dapat selamat di dunia dan akhirat.

Agama juga menjadi pembimbing kepada manusia. Islam agama yang membimbing umatnya supaya menghindari dosa dan banyakkan kebajikan. Islam juga membentuk disiplin umat manusia. Contohnya dapat kita lihat pada musim haji setiap tahun. Mengerjakan ibadah haji bukanlah sesuatu yang mudah. Niat mestilah kerana Allah dan mematuhi setiap rukun menjadikan umatnya berdisiplin dalam kehidupan. Contoh yang lain dapat kita lihat adalah menerusi jadual pergerakan kehidupan kita. Kita bangun dari awal pagi untuk menyembah Allah, kemudian memulakan pekerjaan harian dan bersolat pada waktu zohor,asar,maghrib dan isya’. Kehidupan manusia lebih terurus dan menjadikan manusia ini berdisiplin sekaligus mengenal apa itu halal dan haram. Dalam erti kata lain, tidak akan ada isu rasuah,riba,zina dan seumpama maksiat jika manusia mengikuti segala arahan Allah.Di sebabkan itu,perlunya islam di dalam kehidupan manusia.

Antara sifat mazmumah atau keji di dalam diri manusia adalah riak dan angkuh. Di dalam al-Quran,di ceritakan bagaimana keangkuhan manusia melampaui segalanya. Kisah kehebatan firaun, yang diceritakan gagah perkasa dan tidak pernah jatuh sakit. Disebabkan itulah firaun dengan angkuhnya berkata, ana robbukumul a’la(aku adalah tuhan bagi kamu semua). Keangkuhan firaun laknatullah menyebabkan dia mengangkat dirinya sebagai tuhan tetapi Allah itu Al-Mutakabbir(Maha Takbur),Al-Aziz(Maha Berkuasa) menenggelamkan firaun laknatullah di Laut Mati semasa dia mengejar Nabi Musa A.S. dan pengikutnya. Apabila manusia tiada agama,inilah natijahnya. Sebab itu perlunya manusia kepada agama kerana hanya agama dapat membentuk keperibadian unggul seseorang manusia.

Islam itu berasal daripada perkataan aslama bermaksud sejahtera. Dari segi istilahnya bermaksud ‘penyerahan’ atau penyerahan diri sepenuhnya kepada Allah S.W.T..Islam adalah agama perpaduan dan kesejahteraan. Manusia secara fitrahnya cintakan kesejahteraan serta perpaduan. Islam membentuk manusia supaya menjadi seorang yang cintakan keamanan dan perpaduan dalam kalangan sesama muslim mahupun sesama manusia. Di dalam sejarah Islam, ketika Rasulullah dilantik menjadi pemerintah di Madinah al-Munawwarah, perkara pertama yang dititik beratkan oleh baginda S.A.W. adalah perpaduan sesama muslim serta perpaduan terhadap kafir zimmi(kafir yang menyebelahi islam). Baginda S.A.W. menyatukan kaum muslimin dengan mempersaudarakan kaum Muhajirin(kaum asal negeri Mekah yang berhijrah ke Madinah) dengan kaum Ansar(penduduk asal Madinah iaitu kaum Aus dan Khazraj).

“Dan orang-orang yang telah menempati kota Madinah dan telah beriman (Anshor) sebelum (kedatangan) mereka (Muhajirin), mereka (Anshor) 'mencintai' orang yang berhijrah kepada mereka (Muhajirin). Dan mereka (Anshor) tiada menaruh keinginan dalam hati mereka terhadap apa-apa yang diberikan kepada mereka (Muhajirin); dan mereka mengutamakan (orang-orang Muhajirin), atas diri mereka sendiri, sekalipun mereka dalam kesusahan. Dan siapa yang dipelihara dari kekikiran dirinya, mereka itulah orang orang yang beruntung.”(al-Hasyr,ayat 9)


Ayat di atas menunjukkan bahawa sikap kaum Ansar yang mengutamakan saudara muslim mereka yang berada didalam kesusahan ketika awal hijrah berlaku.

Kesimpulannya, fitrah manusia dijadikan adalah untuk mengabdikan diri kepada Allah. Tanpa agama, rosaklah seseorang insan itu. Agama dapat membentuk keperibadian manusia dan dapat mengembalikan manusia ke jalan yang betul dan mendapat keredhaan Allah seterusnya selamat di dunia dan di akhirat. Itulah sebabnya kenapa manusia perlu kepada agama sebagai pembimbing mereka di dunia dan kesejahteraan di akhirat.

Wallahua’lam.

Rujukan :

1. Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat,(2009). “Bertemu Janji Allah siri 2”,Anbakri Publika Sdn. Bhd.

2. Islam.(n.d.). diperoleh pada 7 Febuari 2010.http:// www.wikipedia.org.

3. Tafsir Ibn Kathir.


*This was my Foundation Semester 2 Islamic Education's Assignment....

Saturday, 31 July 2010

HISTORY

Assalamualaikum(peace be upon u).....

well....today's topic is....
HISTORY!!!!yeahh...
now, u might be askg why i choose such topic...
and for certain people...history is boring...
but for me..history is super fun(eerr...i guess...)...
because for me...history is what happened in the past,
and will written in the future...
and for me...like a proverb says...
those who forget the past...are condemn to repeat it again by...i forgot his name...
but yes...its true...those who didnt learn from the past...
will repeat the mistakes that had done...ki3...

now...history is wide...very wide...
and that what makes its such a boring subject....its complicated...
yup...agree with that...
history are into many things...religion,politic,sport,war,national administration...
its wide...but for me..i like history...very much...
maybe its answer why am i not sleepy in the class during Social Studies this semester...kah3....

Sunday, 25 July 2010

Young Imams....

after didn't wrote for a few weeks,
i'd decided to write...
suddenly an idea came for me to write again...haha...

well....today's topic is
YOUNG IMAM A.K.A IMAM MUDA...
I'm sure that all of you heard about this reality show...
it has been a phenomenon in Malaysia...
especially after it received a wide coverage by the international media..
like al-Jazeera...at first,I was shocked..
is it true that it received a wide coverage by international media...I asked..
but after some net research...it is true... I said...
WOW!!!
It is unbelievable to receive a worldwide coverage...
moreover,this is religious-reality programme...

Ok..why i chose this(Young Imam) as a topic..
coz i think....I want to write about it...
it my blog...so,it my privilege to write anythg...ait...ha3
at first glance, I thought it was not-so-good idea to have such programme..
is it a must for us to make such religious matter to become a reality show..
becoz nowadays in Malaysia,everythg they want to be a reality show...
that what was i thought...
but after a deeper thought...and maybe becoz of the international coverage...
i started to think again...

well....at least this kind of reality show has opened everyone's eyes...
it opened the world eyes about the one and only...
ISLAM..!
with that thought...i think I would like to congratulate to the producer...
at least he had done somethg...through the channel that he can use to da'wah..
i still remember a verse, it said, "if u can do the whole(the islamic teaching),dont leave the whole of it..means...
if you cant da'wah through words, da'wah through writings...
as long as you can contribute somethg to the religion...
YUP!!...

when i write this....it is not mean that i m a racist...
because most of us(Muslims itself) do not understand what da'wah is...
i have few non-muslim friends....and..to be honest...i didnt have a problem being with them...i respect their religion...and i m not a racist...
if people can understand each other(Muslim to non muslim,and non muslims to muslims)...i dont think we have problems being together...
this is true...to take example from what i had experience in Kelantan(my hometown)...
Kelantan supposedly to be the most rigid-religious state...
with its Menteri Besar is an Islamic leader...a preacher...
an Imam of thousands of jamaah...his name is
Tuan Guru Dato Nik Abdul Aziz Nik Mat..
but tok guru has shown that islam is not too religious(in the context of not mixing with other person of other religion..)...islam is peace..islam is tolerate..
he has show it in his 20-years of period ruling Kelantan...yet,he still able to eat on a table with Buddhist leader...he still supported by the kelantanese chinese(which most of them are buddhist)....why is this happened??yet he is an Islamic looking leader...but he still have the support by the non muslims...because he knows what prophet Mohammad teachs...

SO...i look at this reality show is a good example...
to introduce Islam to the world...
because islam is not a terrorist religion(ex..Islamophobia in the west)...
Islam is peace,unity,tolerate and so forth...
If peoples in Malaysia truly tolerate and understand to each other...
we will not even need the ONEMALAYSIA concept...

that's all...


Friday, 16 July 2010

When I think....

bile ak boring2, I

used to think...

think about life, myself and so forth...
ini adalah coretan2 yg telah ak tulis...
yg telah ak pikir...


Relationship is complicated...
the
more u think,the more harder for u to understand it....(MKI,2010)


we r nothing...
kita bisa menangis kera
na kekasih,kerana sakit ,kerana apa yang berlaku pada diri kita...

tetapi...pernahkah kita... menangis

kerana Allah, kerana Rasulullah,kerana

saudara2 kita di Palestin...

kerasnya hati kta...untuk mengalirkan

setitis air mata...kerana Allah...kita adalah kecil...kepada Allah kita

datg,kepadanya kita akan kembali.....
(MKI,2010)


We are just a servant...(MKI,2010)


We ought to find other's mistakes without realizing our own

mistakes...(MKI,2010)


Experience maturing peoples...(MKI,2010)


History might hurting, but it teaches us...(MKI,2010)


It is very hard to understand others because sometimes we also couldn't understand ourselves.(MKI,2010)



inilah coretan dan nukilan sepanjang hidupku....




Tuesday, 6 July 2010

Will Germany make it fourth???

Will the Germans make it their fourth WorldCup???


Once again..they are in the semi-final...
repeating what the had done in the last 4-year in their homeland under Jurgen Klinsmann...
Now, they are having Spain to be beaten...
before they make it to the finals....
can they reach the final as they did in Korea and Japan...

OLIVER KAHN-The man who brought Germany to the 2002's final against Brazil...

The Germans had been a phenomenon so far in Africa...
They beating England with 4 goals to 1 in the second round..
then...crashing the contender,Argentina with also 4 goals...
vanishing the 'magic' of MESSi....
can Miroslav Klose, Mesut Ozil, Thomas Muller and Lucas Podolski done it once again...
can beating Spain become a reality???


The Legend-Miroslav Klose...
Scoring his 14th World Cup goals...
only a goal differ him with Ronaldo(all time scorer)

Miroslav Klose...
should I call him the World Cup's legend...
by seeing the records...
he qualified to be one...
He scored 5 goals in 2002...become the 2nd place(with Rivaldo) top goalscorer behind Ronaldo ..
In Germany 2006, Once again scored 5 goals...which make him won the golden boots...
and now in Africa,,,he only a goal behind Ronaldo to become the all-time scorer in World cup edition....can he make himself a legend????

July 6....

I'm writing again...
to describe what I felt..
sblom nie ak agk ssah nak tell other what i felt...
coz i think it not a necessary to do that....

But today...
I was thinking...
somehow....I need to tell other what I feel...
as a reminder...
so that they(to certain people) know what i've been through...

ak bkan ape...
agak terkilan bile ade pihak2 mempertikaikan kerja2 ak...
"nape buat bnda nie...kalau x buat xleh ke..mengarut jela..."
that were things that went through my ears...
1 jawapan je yg ak bleh bgtaw...
KO INGAT AK NAK BUAT KE KEJE NIE SUME!!!!

at least try to appreciate what other's are trying to do for you...
ak pnat2 pikir siang malam...buat pe???
does my allowance increase even a little??
xkan...ak bkan nak mengungkit ke ape...
tp ble someone try to do somethg to ease u...
try to appreciate dat....
with cooperation....not excuses....
tolong la...be matured...try to put yourself in my place,,,,
then u know how it felt...
dont juz simply sighing...
U r already old enough...
so please be mature...

Luahan hati MKI.....

MKI..
July 6.
3.24 p.m.

Friday, 2 July 2010


World Cup comes again...
and now in AFRICA!!!!
South Africa has been honoured to be the host...

the 2010 World Cup's Logo


The Jabulani...Controversial ball...


England sent back by the Germans by 4-1 lost...

as u can see...from d pictures above...
the world cup influenza once again attack the world...
and now in the land of South Africa(the nation of one of my idol,SHeikh Ahmed Deedat)....

A lot of the unexpected happened in Africa...

Four times champion Italy and also France already left Africa at early stage...
France look like didnt performed well..
the same went for Italy...who lost to Slovakia in their last match....

I was quite suprised with the performance by the Asians...
especially 2002 World Cup's host,Korea and Japan...
they did really well and made it to the best 16...
however luck wasnt on their side as the lost on their way to quarter final....

The most suprising result was the shame defeat of one of this edition's contender...ENGLAND...
As early as the group stage...
England seemed performed way below what the world expected...
they was crashed by the German by 4 goal and they only managed to struck a goal...

THe last eight are on their battle...
to decide who is the World's King of Football...
can....
BRAZIL
GERMANY
GHANA
NETHERLAND
URUGUAY
ARGENTINA
PARAGUAY and
SPAIN.....

hold the World Cup......?

MPPB 2010

fuuuhhhhssss.....

eh2...I think I forget somthg...

ooo...Assalamualaikum....(peace be upon u)...

well...now i'm back..
to write again...whatevr had happened in my life...

This week, the juniors report in,...
they registered themselves on 28 of Jun...
and what the difference was...
I'm involved in the orientation week...hu3...

It was a busy week...really busy and tiring...
Only today i have a time to relax...
and open my fb and blog...
No TImE Maaa....
as early as 6.30,i already wake up...
to get ready for the breakfast for the juniors...
then i went back my hostel about 1 a.m...usually...

All in all...it was a good moment for me...
because...i learned a lot...
and also because of this i got coughing and flu...ki3...
anyway...sorry because i didnt hv d photos of the 'hellish' week...
yep...ki3...

Hope to get well soon and....
CRAP....have to get my body back to class next week...
OMG....ha3...
but its ok as my salary went in last tuesday...hehehehe

that all....

MKI
2/7/2010

Tuesday, 15 June 2010

Holi-DAYS....


I felt to write..again...

It was a boring days since I arrived home...
really a boring day....
nothing to do...
just eat, sleep, watching tv, facebooking, NARUTO...

For the past few days,
I had been to LANGKAWI...
Kinda had a vacation there...
with my family and relatives...

It quite a good place actually...
nice panorama...
really superb...
for those who want to search for a perfect vacation...
LANGKAWI is the place..ha3...

Map of Langkawi


And this is one of the place that you must visit when you're at Langkawi...


THE EAGLE SQUARE....

The Eagle Square Of Langkawi


It was a nice vacation....
I guess...ha3...
whatever it was...
that was my first trip to Langkawi...
hahahhahaha....

I'm kinda comparing Langkawi with Pangkor Island,..
Both are nice places...
But I think Langkawi has developed a lot...compared to Pangkor....
YUP...It is the reality....

Very well...
that all for now,...

ENJOY YOUR DAY>>>>

MKI
June 2010

Tuesday, 8 June 2010

~Today's Story~


I feels to write,,,
again...
hahahahaha....

It is so boring been at home...
It was for the past three days...
well, at least i helped my granddad yesterday...
with his wedding stuff...
well, my granddad is a wedding planner,,,
yup...ha3..

Well...
what i want to write today is...

LOOK AT THESE...


JUARA-TEAM MERAH


Pasukan Putih-Musuh ketat kami(dalam game jela...)

Hahahahaha...
Inilah aktiviti GERKO kami...
Football...

My team...
supposedly be the RED 2...
won the competition...
yeay!!!hahahahaha....
I'm looking forward to play again....

THEN LOOK AT THIS VID:

video

I managed to slaughter 3 chicken...
hahahaha...
at least i learn how to slaughter...
that all for today...


LIFE IS SHORT...
SO TAKE A FULL ADVANTAGE OF IT...
BE WHAT YOU WANT TO..
BUT NEVER FORGET YOUR DUTY TO ALLAH.....

MKI,
2010
There was an error in this gadget